Gwinea wolna od Eboli

30 grudnia 2015, 14:02

Liberia jest ostatnim krajem, w którym wciąż tli się epidemia Eboli. Wczoraj ogłoszono, że Gwinea jest wolna od wirusa, który zabił w tym kraju ponad 2500 osób.



Plakat March of Dimes Foundation

Choroba Heinego-Medina znów grozi światu

5 lipca 2010, 09:41

Choroba Heinego-Medina, zwana też polio, była jednym z największych koszmarów ludzkośco. Dzięki programowi szczepień udało się ją opanować. Zaniedbania doprowadziły do wybuchu plagi zachorowań w Tadżykistanie. Zagrożone są również kraje rozwinięte, w tym Europa.


WHO oficjalnie ogłasza pandemię COVID-19

11 marca 2020, 19:50

Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie ogłosiła, że mamy do czynienia z pandemią zachorowań na COVID-19, chorobę wywoływaną przez koronawirusa SARS-CoV-2. W ciągu ostatnich dwóch tygodni liczba przypadków zachorowań poza Chinami zwiększyła się 13-krotnie. WHO bez przerwy monitoruje sytuację i jest poważnie zaniepokojona zarówno alarmującym tempem rozprzestrzeniania się oraz powagą sytuacji


Przeżył zakażenie wirusem Ebola i poleciał oddać krew innemu choremu

19 września 2014, 06:35

Will Pooley, brytyjski pielęgniarz, który przeżył zakażenie wirusem Ebola (EBOV) i 2 tygodnie temu został wypisany z Royal Free Hospital, poleciał 12 września do Atlanty, by oddać krew dla innej ofiary epidemii.


Bardziej odżywcza pszenica

24 listopada 2006, 17:22

Naukowcy pracujący pod kierunkiem Jorge Dubcovsky’ego z University of California znaleźli sposób na zwiększenie ilości białka, cynku i żelaza w ziarnach pszenicy. Może to pomóc w zwalczeniu problemów związanych z niedożywieniem, z którymi borykają się miliony ludzi na świecie.


Metoda WHO lepsza od metody CDC

19 kwietnia 2016, 06:01

Naukowcy z Glasgow Caledonian University ustalili, że 6-etapowa metoda odkażania rąk zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jest lepsza od 3-etapowej metody rekomendowanej przez amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).


Zdrowsze kimchi

2 września 2010, 08:43

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie. Przygotowuje się je z fermentowanych bądź kiszonych warzyw, przede wszystkim kapusty pekińskiej lub chińskiej, białej rzodkwi, cebuli i ogórków, a także papryczek chili. Tradycja tradycją, ale ważne jest też dotrzymanie kroku światu, stąd pomysł jednej z południowokoreańskich firm, by wyprodukować popularną przystawkę o niższej zawartości soli.


Cyberprzestępcy wykorzystują pandemię do własnych celów

21 marca 2020, 13:10

Cyberprzestępcy postanowili wykorzystać pandemię koronawirusa do własnych celów. Wiele firm zajmujących się cyberbezpieczeństwem donosi o rosnącej liczbie ataków, przede wszystkim phishingowych. Szczególnie uaktywnili się przestępcy w Chinach, Rosji i Korei Północnej.


Urzędnicy będą monitorować korzystanie z toalet

2 stycznia 2015, 13:10

Od stycznia wyposażeni w telefony komórkowe, tablety i iPady urzędnicy mają zacząć monitorować wykorzystanie toalet przez mieszkańców wiejskich Indii. Dane będą ładowane w czasie rzeczywistym na stronę internetową.


Siarka pomoże na efekt cieplarniany

27 listopada 2006, 12:18

Dwóch znanych klimatologów, holenderski laureat Nagrody Nobla Paul J. Crutzen oraz ekspert rządu USA Tom Wigley, zaproponowali niezwykłą metodę ochrony Ziemi przed efektem cieplarnianym. Gdyby klimat naszej planety stał się zbyt gorący należy, ich zdaniem, wypuścić do atmosfery olbrzymią chmurę... siarki.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy